English French German Macedonian

Одбележан Светскиот ден на литература за деца

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, НУ Народен театар – Битола и Детската градинка „Естреја Овадија – Мара“ – Битола заеднички го одбележуваa Светскиот ден на литература за деца.
Настанот се одржa на ден 02.04.2019 година , со читање на приказната „Грдото пајче“ од страна на глумецот Никола Пројчевски, вработен во Битолскиот театар.
Им благодариме на прекрасните дечиња за целата атмосфера заедно со нивните воспитувачки и негователка Анета Атанасовска, Елисавета Пауновска, Билјана Трајковска Вуковиќ и Лилјана Јанкуловска.
Во чест на роденденот на најголемиот писател за деца на сите времиња Ханс Кристијан Андерсон, (роден на 2 Април 1805 година) се слави Светскиот ден на литературата за деца, со цел да се промовира книгата за деца и читањето.
Од 1967 година па наваму, на овој ден, се потсетуваме на големата потреба да се сврти вниманието на јавноста за значењето на книгата за деца и да ги мотивираме децата да читаат од најмала возраст. Следат повеќе фотографии https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10157320358098679

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер