English French German Macedonian

Битолската Библиотека се вклучува во проектот „pROMise“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – започна да го реализира проектот „pROMise“ која ќе се реализира во траење од 24 месеци, почнувајќи од 01.09.2018 до 31.08.2020 год. Во проектот ќе бидат вклучени организации од Германија, Бугарија, Грција, Унгарија итн.
Битолската библиотека е прва библиотека која што е учесник во проект на Еразмус +.
Целта на проектот се:
• Собирање информации за кој зборува ромски јазик, особено на која возраст,

- Дали постојат разлики предизвикани од различни нивоа на образование?
- Каде главно се зборува (на пример, дома, на работа, во училиште итн.)?
- Што треба да се направи за да се зачуваат Ромите за идните генерации?
- Како може ромскиот јазик да се користи во образованието за возрасни?
Во рамки на проектот ќе се реализираат следните активности;
• Воведни обуки во Унгарија
• Транснационални состаноци во сите земји-партнери
• Анализа на ситуацијата
• дизајнирање на следни проекти
Воведниот семинар се одржа во Унгарија од 08 - 15 ноември 2018 година, присутена беше м-р Јелена Петровска, советник библиотекар.
Координатор на проектот за Македонија е м-р Фатма Бајрам Аземовска, виш библиотекар.
Проектот е финансиран од програмата Еразмус +.

 

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер