English French German Macedonian

Највлијателни 100 личности во уметноста во 2017 година

PDFПечатиЕ-пошта

( 7 Гласа )

Според годишниот избор на магазинот „ArtReview“, германската уметница и теоретичарка Хито Штејерл (Hito Steyerl), позната по жестоките политички ставови и интересот за преиспитувањето на односите на моќ во светот на уметноста е прогласена за највлијателна личност на глобалната уметничка сцена во 2017 година.

Списокот на 100 највлијателни личности во светот на уметноста што магазинот „ArtReview“ го објавува 16-та година по ред ги покажува новите трендови и јакнењето на позициите и моќта на мислителите, теоретичарите, како и на уметниците и кураторите кои се ангажирани во промислувањето на стварноста и истражувањето на радикалните политички идеи. Од друга страна пак, некои од досегашните големи ѕвезди на светската уметничка сцена се изоставени или паднале многу подолу на списокот, па така Марина Абрамовиќ од минатогодишното 46 -то место, годинава завршила на 89 -то место.

„Уметноста е моќна или во најмала рака е конструкт на различни сили, кои не се секогаш позитивни. Тоа е нешто што Штејерл го препознава. Се најде на врвот на списокот заради континуираните обиди да ги наруши односите на моќ“, наведува „ArtReview“, на чијшто список на највлијателните првпат се најде жена.

Повеќе информации на:

http://www.kultura.mk/2018/01/najvlijatelni-100-lichnosti-vo-umetnosta-vo-2017-godina/

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер