English French German Macedonian

„Животот почнува во петок“ - Јоана Парвулеску

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Животот почнува во петок е плод на фасцинацијата што авторката ја развила кон духот на Букурешт, таков каков што бил во почетокот на 20-от век. Во текот на 13-те дена при крајот на 1897 година, еден човек е пронајден онесвестен во полињата близу градот, на „имотот Банеаса“. Никој не знае што точно е проблемот со него и секој се сомнева во нешто друго: да не е меѓународен измамник кој секако сака да го снема? Криминалец? Болен човек? Полека околу него се собираат многу луѓе: доктор и ќерката на еден полициски комесар на 8-годишна возраст, и новинари од секаде. Животот почнува во петок е книга што може да се чита како роман, фантазија за патувањето низ времето, или како историски роман, но ние како читатели ги забораваме сите овие категории и ја гледаме едноставно како жив свет, полн со литература и вистина, како написи што нешто значат во светската книжевност.
Романот Животот почнува во петок ја доби Европската книжевна награда во 2013 година.

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер